Welkom in de Morvan, het groene hart van de Bourgogne

v

 

De Morvan gelegen in het hart van de Bourgondie is herkenbaar aan zijn donkere bossen, uitgestrekte wouden, steile rotsen, smalle valleien en het schilderachtige landschap. De snelstromende rivieren zijn populair bij kanoers. De uitgestrekte meren zijn een waar paradijs voor waterliefhebbers.

De Morvan lijkt vanuit het noorden gezien een enorm plateau. Het golvende landschap, veranderd, overgaand meer naar het zuiden in de hoogste toppen te weten: de mont Beuvray 821 m. met zijn Gallisch oppidum en museum, de mont Prenelay 855 m en het massif du Bois du Roi, met de hoogste top de Haut Folin 901m.

De schitterende natuur nodigt uit tot talrijke wandelingen, fiets-  motor- en paardrijtochten.

In de plaatsen Nevers , Saullieu, Autun is er mogelijkheid te golfen.

De route Vezelay, Autun naar Beaune is zeer de moeite waard. Vezelay met zijn prachtige Basilique St. Madeleine, zijn oude straatjes en prachtige gebouwen. Jaarlijks komen hier honderden wandelaars om een stempel te bemachtigen voor hun route naar Santiago de Compostella. Autun heeft een indrukwekkend verleden, waarvan de Kathedraal, de musea en de overblijfselen uit de Romeinse tijd nog steeds stille getuigen zijn.

Van Autun naar Beaune komt u diverse dorpjes tegen met hun grote wijngaarden en wijnkastelen, denk aan Nolay, Meursault, Pommard et vele anderen.

Al deze stadjes hebben uiteraard hun wekelijkse markten, brocantes en hun jaarlijkse muziekfestivals.

De Morvan heeft een rijke flora en fauna. In het vroege voorjaar bloeien de wilde narcissen en bosanemonen, sleutelbloemen en speenkruid. In de zomer, in de kalkrijke gebieden, de wilde orchideeen en velden blauwe korenbloemen.

Op uw tochten door de Morvan kunt u veel dieren tegenkomen, waarvan de wilde kat zeldzamer wordt. De vogelaars kunnen hun hart ophalen aan de vele roofvogels.

Gîtes de Charme in de Morvan, het groene hart van de Bourgogne; een paradijs van natuur en rust,.
(c) Myriam Burg 2009